Paardensportcentrum De Hondsrug Borger
”logo”

In de jaren die volgden maakte de manege een grote bloei door. Het aantal mensen dat paard of pony wilde rijden groeide gestaag, evenals het aantal dieren dat de stallen bevolkte. Er moest dus extra stalruimte bijkomen. Van de Gemeente kreeg Gien Smeenge de beschikking over een boerderij tegenover de manege op de hoek van de Hoofdstraat/Ambachtstraat en naast de latere Museumboerderij waar dichter/schrijver/schilder Hans Heyting woonde.

 04 Hans Günter Winkler Romanus ca 1960

Mevrouw Smeenge bleef actief op het front van evenementen, of het nu demonstraties waren, wedstrijden die ze zelf organiseerde of haar paarden en pony’s aan wedstrijden in andere plaatsen liet deelnemen. Ze was initiatiefnemer met het organiseren van ponyconcoursen en jachtritten.

 

De manege van mevrouw Smeenge werd door veel bekende mensen bezocht. Door haar connecties was ze in binnen- en buitenland bekend en gaf ze demonstraties met haar groep op grote concoursen, zoals Aken en Rotterdam. Op de wedstrijd in Aken leert ze Hans Günther Winkler kennen, winnaar van Europese-, Wereld- en Olympische springtitels.

 

De kwaliteit van de paarden, pony’s en instructie was gerenommeerd. Reden voor velen om te komen rijden als ze in de buurt van Borger waren. De bekende pantomimespeler Rob van Reyn kwam regelmatig langs. In 1972 komt Gien Smeenge in contact met Frederique Spigt op Berry reverseWilly van Hemert en zijn toenmalige vrouw Caroline Kaart. Van Hemert is in Drenthe voor de opnames van de tv-serie Bartje en ontmoet en passant mevrouw Smeenge. Zij adviseert hem ook over geschikte locaties voor opnames. Caroline Kaart heeft paardrijden als hobby en gaat een aantal keren naar de manege van Gien Smeenge voor een buitenrit als haar man in Drenthe is. De museumboerderij tegenover de manege was overigens het decor voor een deel van de opnames van Bartje.

 

Frédérique Spigt was nog geen bekende Nederlandse artiest toen zij in Borger kwam rijden, maar haar moeder had wel een neus voor kwaliteit. Vanuit Rotterdam kwamen zij naar Borger om daar rijles te krijgen in de beste manege van Nederland. Ik het boek “Herinneringen aan het Paardensportcentrum De Hondsrug” is een prachtig verhaal van Frédérique opgenomen.

 

 

 04 Caroline Kaart04 rob van reijnFrederique Spigt 2

 

  --- o ---