Paardensportcentrum De Hondsrug Borger
”logo”

Wij zijn in november 2015 op zoek gegaan naar de plek waar mevrouw Smeenge is geboren en vonden het. In 1907 bewoonde Arend Drenthe met zijn vrouw Jantje Meijers een boerderij in Ees. Het is gelegen abordje mevr Venemaan de huidige N34 (Borger-Exloo) ter hoogte van Camping "De 7 heuveltjes". Het merendeel van hun 13 kinderen is op deze plaats geboren.

 

 

Toen we op het terrein het gedenkteken van Albertien Venema-Drenthe zagen, wisten we zeker dat we op de goede plaats waren. Ook de jonge zus van Gien Drenthe is 12 jaar later op dezelfde plek geboren.

Mevrouw Venema ("Appie") was een groot aantal jaren steun en toeverlaat voor mevrouw Smeenge. Ze woonde met haar gezin (haar man Jan, dochter Geesje en zonen Harm, Arend en Jan) van 1965 tot 1973 in de boerderij naast de manege, waar ook de stallen zich bevonden.

Na haar overlijden besloten de kinderen haar as uit te strooien op haar geboortegrond en er een gedenkteken te plaatsen.

 

geboorteplek 1geboorteplek 2

 

 

Veranderingen!

Nog geen jaar later (september 2016) zijn het bordje en een paar van de bomen verdwenen. Het moet plaatsmaken voor een nieuwe wegconstructie van de N34, waar bij Exloo een ongelijkvloerse kruising wordt gecreëerd.

 

Uiteraard heeft de verkeersveiligheid een hoge prioriteit. De N34 is een gevaarlijke weg en met name op de plaatsen waar wegen elkaar gelijkvloers kruisen. Niettemin blijft het jammer dat er weer een stukje historie verdwijnt. Hieronder een impressie van de werkzaamheden bij de geboorteplek van mevrouw Smeenge. Op de onderste foto is een stapel keien (in het Drents "Flint'n" genoemd) die bij het groepje bomen laan de N34 liggen. De zwerfkeien dateren van miljoenen jaren geleden. De vader van mevrouw Smeenge werd ook wel "Oarnd Flint" genoemd. Zouden deze keien nog een verwijzing naar 100 jaar geleden zijn?

 

 zijkantnoord zuidN West

   Z Westzuid noordFlintn

 

  --- o ---