Paardensportcentrum De Hondsrug Borger
”logo”

Groepsfoto uitgesneden 

Wat een  prachtige dag was het die 13e oktober 2018. Niet alleen scheen de zon volop en hadden we zomerse temperaturen. Ook verliep de 2e grote bijeenkomst van de oud-ruiters van de manege Borger op rolletjes. Met ruim 30 deelnemers was de opkomst prima. Erg prettig was de aanwezigheid van een enkele mensen die er de vorige keer niet bij waren. Dat leverde weer nieuwe verhalen en kontakten op.

Hierboven staat de groepsfoto, genomen tijdens de sherrystop bij het hunebed in de bossen bij Drouwen. Jantje Geerts en Anneke Kruit ontbreken op de foto; zij sloten zich tijdens de borrel bij de groep aan.

  Jos uitleg

 

 

 

 

De organisatoren zijn veel dank verschuldigd aan Jos Krapels van Manege Gasselte, ons 2e "thuis". Jos en zijn medewerkers hebben het grootste deel van de dag voor ons gezorgd en verzorgd. Daar waar het nodig was werd het programma moeiteloos aangepast. Top!        

 

 

 

 

Al voor 11 uur waren de eerste deelnemers aan de reünie aanwezig op de manege in Gasselte. Hier stonden koffie, thee en gebak klaar en was er voor een aantal een eerste (hernieuwde) kennismaking.

koffie groep   koffie groep 1  koffie groep 2 koffie groep 3 

 

In de aanmeldingsbrief was het kennelijk niet geheel duidelijk of de lunch bij het geheel was inbegrepen. Er hadden zich slechts 4 mensen voor opgegeven. Toen bleek dat vrijwel iedereen aan de lunch wilde deelnemen was het voor de mensen van de manege geen enkel probleem het aantal lunchplekken aan uit te breiden en aan te passen. Voor iedereen een smakelijke lunch.

 lunch 1  lunch 2 lunch 3   lunch 4

 

Na de lunch stond de tocht te paard of met de koets op het programma. Omdat het aantal aanmeldingen voor de koets groter was dan het aantal plaatsen in de koets werd een grote huifkar ingezet. Na de sherrystop werd gewisseld,

 koets in bos  koets met Lobke  fam Jansen van Galen en fotograaf Eslke koets met Catrien

 

De oud-ruiters die zich voor de rit te paard hadden opgegeven maakten de tocht onder leiding van Casper door het bekende terrein van de Gasselter bossen onder het motto van Karsten Berends: Back to old Tracks. Schitterend. Het doel voor de beide groepen was de sherrystop bij het hunebed aan eind van het vroegere "galloppad".

 aankomst ruiters  ruiters 1  ruiters 2  ruiters 3

 

De "sherrystop" is niet alleen een bekend verschijnsel in de paardensport tijdens jachtritten. In Borger was er destijds een groep ruiters die regelmatig even pauzeerde bij Buntjer in Drouwenerzand om koffie te drinken, maar wat ook wel eens een sherrystop werd.
Op deze reüniedag was het een bijzondere sherrystop bij het hunebed. Karsten Berends had met Mieke hun trailer als bar ingericht. Barend en Jacqueline Oudegeest hadden zelf hapjes bereid, terwijl Hans Visscher met Barend de inkoop voor de drankjes hadden gedaan.

 sherrystop 3 Barend  sherrystop 4  sherrystop 1


Het was een bijzondere en sfeerrijke gebeurtenis, mede door de omgeving, de aanwezigheid van de paarden en vrolijke mensen.

 sherrystop 2  sherrystop 7  sherrystop 5 sherrystop 6 

 

Bij terugkomst op de manege stond de borrel met hapjes klaar en was er in de kantine van de manege een korte diapresentatie over het wel en wee van Gien Smeenge en haar manege in Borger.

 borrel 1  dia 2  dia 3 dia 4 

 

Ondertussen had Jos Krapels het vuur van de BBQ aangestoken en werd Han de Jong tot BBQ-meester gebombadeerd. Oorspronkelijk was het de bedoeling een stamppotbuffet te houden, maar gezien de zomerse temperaturen had Jos het idee dat het beter was om buiten te genieten van een BBQ. En dat was inderdaad het geval. Een prachtige afsluiting van een mooie dag met oud-ruiters van het Paardensportcentrum "De Hondsrug" van Gien Smeenge in Borger.

 bbq 1  bbq 2  bbq 4 bbq 5 

 bbq avond

(GA VOOR ALLE FOTO'S van deze dag naar: https://galerij.manegeborger.nl/#!album-26 )

boek ina

 

 

Een speciale deelneemster aan de reünie was Ina Jansen van Galen-Knegtering samen met haar man Jan Peter. Ina is de kleindochter van wijlen Hendrik Smeenge, met wie Gien Smeenge trouwde (10 jaar) na de dood van zijn eerste vrouw. Ina kwam ons enige tijd geleden op het spoor en vertelde dat ze nog foto's van vroeger uit de tijd van Hendrik Smeenge had. We hebben hier onlangs een paar van gepubliceerd, maar komen er binnenkort uitgebreid op terug. Op de foto toont ze het boek over haar "oma" Gien Smeenge, dat ze overhandigd kreeg. Ina en Jan Peter waren erg enthousiast over de reünie. De mail die ze via ons aan de deelnemers van de reünie stuurde publiceren we hieronder:

 

Lieve mensen,

 
Wat een bijzondere dag was het afgelopen zaterdag in Gasselte. Jan Peter en ik hebben een andere kijk gekregen op ‘tante Gien’. We weten nu welke rol ze voor velen met haar gedrevenheid, paarden en manege speelde gedurende vele jaren en ook nu nog. We vonden het leuk alle verhalen te horen. Als ze dit had meegemaakt was ze apetrots geweest op deze, eigenlijk ’haar’, open en toegankelijke groep paardenliefhebbers.
De organisatie van de dag was in één woord fantastisch, geweldig verzorgd. Ook de rit in de koets met Lonneke?, een Fries paard (!) was een belevenis.
 
Groet Ina en Jan Peter Jansen van Galen