Paardensportcentrum De Hondsrug Borger
”logo”

 

foto boeken manegeTer gelegenheid van de reünie op 10 oktober 2015 hebben we een boek uitgegeven met herinneringen aan de manegetijd in Borger. Het 80-pagina's tellende boek bevat een aantal rubrieken en is gelardeerd met veel foto's uit het leven van mevrouw Smeenge en met name de periode dat de manege bloeide, de jaren 1960 - 1976.

 

* Het eerste deel van het boek wordt besteed aan de levensloop van Gien Smeenge. Hierin wordt ingegaan op haar jeugd, haar werk bij bouwbedrijf Smeenge, het huwelijk met Hendrik Smeenge en de zorg voor diens kinderen, de oorlogstijd en de periode dat mevrouw Smeenge het succesvolle Paardensportcentrum runde. Tenslotte een beschrijving van het trieste levenseinde van Gien Smeenge.

Wij zijn in november 2015 op zoek gegaan naar de plek waar mevrouw Smeenge is geboren en vonden het. In 1907 bewoonde Arend Drenthe met zijn vrouw Jantje Meijers een boerderij in Ees. Het is gelegen abordje mevr Venemaan de huidige N34 (Borger-Exloo) ter hoogte van Camping "De 7 heuveltjes". Het merendeel van hun 13 kinderen is op deze plaats geboren.

 

In één woord: "Fantastisch" was de reünie van de oud-ruiters van de manege van mevrouw Smeenge. Ruim 50 mensen die meer dan 45 jaar geleden het Paardensportcentrum De Hondsrug in Borger bezochten waren aanwezig. Verhalen werden opgedist, adressen uitgewisseld en foto's aandachtig bekeken. De groepsfotomeesten hadden elkaar al die jaren niet meer gezien of gesproken. Daarmee was de bijeenkomst indrukwekkend en ontspannend. Iedereen had zijn eigen verhaal van "na de Borger-tijd", maar het praten ging alsof er geen gapend gat tussen had gezeten. Ook door de periode dat men op de manege in Borger aanwezig was waren er verschillende generaties; maar daar was niets van merkbaar. Ook deelnemers die elkaar niet Namen groepsfoto met nummering01kenden wisselenden verhalen uit. Want op de achtergrond zweefde uiteraard de geest van mevrouw Smeenge. Zij was overduidelijk aanwezig, niet alleen op foto's, in films en verhalen, maar iedereen voelde de sfeer die Gien Smeenge uitstraalde. Dat was ook zeker het geval tijdens de wandeling langs de historische plekken van het Paardensportcentrum.